Lisa Förare Winbladh: “Det handlar om att ha en fungerande och frisk kropp”

"Vettigt folk är helt på det klara med att sexualitet eller hudfärg inte säger något om en persons övriga egenskaper. Men fördomen att varje överflödigt kilo är ett kvitto på okunnighet och klen karaktär är märkligt nog socialt accepterad", skriver vår krönikör.

Lisa Förare Winbladh:

“Vad smal du har blivit.” 

Kommentaren som så många längtar efter.

Sedan oroligt: “Har du varit sjuk?”

Den som frågar är en av mina bästa vänner. Någon som ser, inte bara tittar. Vi befinner oss i en tid före tiden. På mitt första bröllop. Jag har min farmors sidenklänning. Snygg, säger många. Figur som en fotomodell, säger någon. Jo, det hör till att man överöser en brud med komplimanger. Men skälet till att jag vägde fyrtiofem kilo var att jag hade svår magkatarr. Dagen efter bestämmer jag mig för att aldrig väga mig igen. En ganska barnslig protest mot samtidens vikthets – men det är åtminstone ingen läggmatch.

Vettigt folk är helt på det klara med att sexualitet eller hudfärg inte säger något om en persons övriga egenskaper. Men fördomen att varje överflödigt kilo är ett kvitto på okunnighet och klen karaktär är märkligt nog socialt accepterad. Överviktiga behöver ju bara använda förnuft och behärska sig en smula. Hur svårt kan det vara?

Det här är vad forskningen säger: Det är jättesvårt. Lever du i ett samhälle med mat i överflöd är det till stor del generna som bestämmer vad du väger och hur du upplever hunger. 

Visst kan du banta ner din knubbiga kropp. Men vill du behålla den nya vikten får du sannolikt räkna med att känna hungerskänslor resten av livet. De flesta kroppar är nämligen fantastiskt välanpassade för en tillvaro med för lite käk. De motarbetar kaloriunderskott. Till varje pris. Kroppen har bara en dimmig aning om att dess husse eller matte faktiskt har reserver att ta av. Än mindre bryr den sig om samhällets skönhetsideal. Kroppen tar det säkra före det osäkra. 

Ett rimligt mål för oss småtrinda är därför att äta bra och röra mycket på oss. Kanske går vi ner ett par kilo på kuppen. Kanske inte. Det handlar om att ha en fungerande och frisk kropp som orkar med allt det roliga och viktiga vi vill göra.

Man kan vara hur påläst som helst. Det är ändå svårt att acceptera sin kropp när en multimiljardindustri alltid viskar i ens öra att den inte duger. I provhyttens omilda belysning är det allra värst. Blixtlåset på min drömklänning kärvar. Nej, det går inte upp alls. För jag kan inte längre ha den storlek jag brukade ha, hur mycket jag än vill. Jag är ett fiasko. Så blundar jag ett ögonblick och tänker på de personer som betytt mest för mig: kända och okända. Skulle jag älska och beundra dem mindre om de vägde tio kilo mer? Svaret blir nej. Sen går jag med bestämda steg ut i butiken och hämtar samma klänning i en storlek större. I morgon ska den och jag förändra världen. Huka er!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top