Catarina bor i minihus på 15 kvadrat: ”Slipper oroa mig för höga elpriser”

Catarina Perlmann i Grebbestad ville bo mindre och mer resurssnålt. En av hennes målsättningar var att klara sig utan el, något som visat sig gå alldeles utmärkt. Fast sedan i somras har hon solfångare på taket som driver ett kylskåp.

Compact living, tiny house eller home on wheels. Eller helt enkelt mini-hus. Kärt barn har många namn. Men Catarina Perlmann i Grebbestad har förverkligat drömmen om att bo litet och flyttat in i sitt eget lilla tiny house.

Hon har succesivt minskat ner sitt boende från radhus på 80 kvadratmeter, via en liten lägenhet, till ett eget boende på två hjul. Bostadsytan är nu nere i 15 väl utnyttjade kvadratmeter.

Inne i huset är det varmt och skönt. En norsk vedspis i gjutjärn är värmekällan och den laddas med några vedträn morgon och kväll. På vedspisen står en kastrull med vatten som värms upp för tvätt och disk. Kastrullen fungerar även som ett värmemagasin och står alltid på spisen med vatten. En katt hoppar upp i soffan och blir en extra värmekälla när den tar plats i knät på Catarina.

Till sommaren ska en altan stå klar i söderläge. Foto: Jerker Norlander

Lever bortkopplad från elnätet

Det har snöat och hon får skotta fram en väg från huset till det stora vedförrådet ute i trädgården.

El från nätet saknas i huset.

– Det var ett av målen när jag flyttade in här, säger Catarina. Jag ville inte känna att jag var beroende av något. Elnätet är sårbart, man är helt utlämnad till elbolagen, och det är höga kostnader för strömmen. Tv:n saknar jag inte och telefonen kan jag ladda överallt. Jag har lite surf och radion går på batteri. Jag ville ha en riktig spis och den är en av de större investeringarna jag gjort i inredningen. Spisen går på gas och den vill jag inte vara utan.


LÄS ÄVEN: Sofie lever enkelt i fjällstuga: ”Det var friheten som gjorde att jag ville flytta”


Till vardags arbetar Catarina på Folkhögskolan i Grebbestad.

– Det är så skönt att komma hem och ha den här känslan med att leva bortkopplad från elnätet, ler hon. Vid den här årstiden blir man nästan hög när man tittar ut genom fönstret och har en gnistrande stjärnhimmel och ett månsken som närmaste granne.

Catarinas grannar har får som hon ser efter när grannarna är bortresta. I gengäld håller de kolla på Catarinas hus. Foto: Jerker Norlander

Catarina har inget vatten i sitt hus

Det finns inget vatten indraget i huset men det är ett önskemål för framtiden. Toaletten finns på utsidan.

– Jag har ett klippkort på campingen där jag kan tvätta och duscha. Det är bastu varje onsdag hos båtklubben på Vadskär och då hoppar vi i havet. Vi är flera som vill leva så här med minsta möjliga avtryck på miljön, så då hjälper vi varandra. En tvättmaskin är nödvändig men alla behöver inte äga var sin.

En liten ljusslinga för belysning hänger i taket. Behövs det mer ljus för något arbete eller läsning så är det pannlampa som gäller. Det är ju en mörk årstid så många stearinljus hjälper till att förstärka belysningen.

Catarina flyttade in i sitt minihus för drygt ett år sedan och hon tycker att det har blivit precis som förväntat och hon stortrivs.


LÄS ÄVEN: Kim, 53, sålde allt, hoppade av ekorrhjulet och byggde ett Tiny House ”Mitt liv ryms på 24 kvadrat”


Största problemet i somras var avsaknaden av kylskåp men sedan dess har hon satt upp solpaneler på taket som klarar att driva kylskåpet. Med solpanelerna har hon också fått bättre belysning inomhus och är nu helt självförsörjande med el, vilket känns skönt i dessa tider. Vintertid eldar hon två gånger per dygn i den lilla kaminen.

Innan hon införskaffade kylskåpet förvarade hon färskvarorna i en liten frigolitlåda utanför dörren vintertid.

Ritade sitt tiny house själv

Huset är välisolerat med 15 cm isolering i väggarna och lite mer i tak och golv. När det var som kallast ute förra vintern hade Catarina tio grader i huset när hon vaknade men då var det bara att kasta in några vedträn i vedspisen så var det snart varmt igen. Sovplatsen är ett loft uppe under taket, värmen stiger uppåt så där är det alltid varmt. Ibland nästan för varmt.

Inför flytten till sitt tiny house gjorde hon sig av med mycket av sitt bohag. Hon gav bort mycket, kastade en del men har kvar ett litet förråd med prylar som ska bort i nästa sortering.

Det var ingen brådska med att få byggt färdigt, så därför fanns det tid att experimentera och tänka ut olika lösningar. Hon ritade och spånade på olika varianter innan hon kände att hon var framme vid något som passade just henne.

Catarina tänder eld i kaminen. Hon eldar morgon och kväll under vintern. Det är husets enda värmekälla.I bakgrunden sovloftet. Foto: Jerker Norlander

Compact living kräver smarta lösningar

– Det är viktigt att man skräddarsyr huset efter sitt eget behov, råder hon.

Ett stort plus var att huset kunde byggas inomhus. Bredd och höjd på huset planerades så att det går att transportera på väg utan att särskilt tillstånd behöver sökas.

Hon pekar runt i huset och visar på alla smarta lösningar som byggts in.


LÄS ÄVEN: Elisabeth sålde allt – nu bor hon i en husvagn


– Soffan vid fönstret på gaveln är jag extra stolt över, säger hon. Underredet går att dra ut och då blir det en fin dubbelsäng. Slagbordet är lagom till vardags men om jag får gäster kan vi fälla ut skivan och då sitter vi lätt sex personer runt det. Det är ju alltid en omställning att flytta in i ett mindre boende men jag tycker det har gått över förväntan bra.

Till sommaren ska en altan i söderläge vara klar för möten och kalas utomhus. Med ett litet boende så sker de flesta aktiviteter utomhus. På sommaren seglar hon och finns det is på vintern så blir det långfärdsskridskor.

Att kånka på ved och vatten är en del av Catarinas vardag. Foto: Jerker Norlander

Bor både billigt och miljövänligt

Stegen upp till loftet är byggd av vrakved och det mesta av inredningen andas återbruk. De spröjsade fönstren hittades bortglömda på folkhögskolan.

– Huset är litet men inte trångt. Jag har plats för det jag behöver.

Catarina anlitade en snickare för att resa och klä huset.

– Har man mycket gott om tid så kan man säkert bygga billigt genom att ta till vara rivningsvirke hos byggfirmor men så mycket tid hade jag inte, säger Catarina.

Bära in ved och kånka på vattendunkar hör till den dagliga rutinen.

– Det är lagom fysiskt arbete och det är nyttigt för kropp och själ. Den här lilla boytan kräver inte så mycket tid för städning och det är lätt att hålla ordning på grejorna. Det blir som att bo i en båt.

Catarina har en egen filosofi bakom sitt boende.

– Hur länge håller egentligen det samhälle vi lever i? De flesta bor både alldeles för stort och för dyrt. Jag bor billigt här, jag behöver nog inte oroa mig för min låga pension och framför allt, mitt avtryck på omvärlden är garanterat lågt. Jag kan cykla till jobbet och jag kan gå till affären.

Det finns fler som ligger i startgroparna för att börja bygga ett eget mini-boende.

– Vi har planer på att lämna in ett medborgarförslag för att med kommunens hjälp hitta platser som passar för uppställning av tiny houses.

Catarina Perlmann

Ålder: 67 år.
Bor: I Grebbestad.
Gör: Lärare på Grebbestads folkhögskola.

Artikeln publicerades först på Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top